CLP-tarra pakkausmerkinnässä kertoo vaarallisten kemikaalien sisällöstä

23.10.2020

Kaikki vaaralliset kemikaalit tulee merkitä EU-alueella CLP* määräysten mukaisesti ennen myymistä tai luovuttamista.

Vaaratunnusta on käytettävä silloin, jos kuluttajatuote on luokiteltu syttyväksi nesteeksi tai myrkylliseksi aineeksi. CLP-tarra/ kosketustunnus on kohollaan oleva tasasivuinen kolmio. Vaaratunnus on joskus valmiina tuotepakkauksessa, mutta usein se toteutetaan tarralla.

Tuotteiden pakkausmerkinnöillä varmistetaan, että työntekijöille ja kuluttajille tiedotetaan kemikaaleihin liittyvistä vaaroista. Tuotepakkauksen pinnasta kohoava kosketustunnus kertoo näkövammaisille vaarasta.

Merkinnöistä vastaa kemikaalin valmistaja, maahantuoja tai myyjä.

Me Nordic Labelilla valmistamme tuote-etikettejä, joihin voidaan tehdä painatuksen päälle kohollaan oleva vaaratunnus. Näin pystytään valmistamaan lain ja standardin mukaisia pakkauksia pienillekin sarjoille.  Kosketustunnuksella varustetulla etiketillä  vältytään myös ylimääräiseltä työvaiheelta, kun ei tarvitse kiinnittää erillistä vaaratunnustarraa pakkaukseen.

*CLP on asetus kemikaalien luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta (Classification, Labeling and Packaging). CLP-asetuksella laitetaan EU:ssa täytäntöön maailmanlaajuisesti yhdenmukaistettu kemikaalien luokitus- ja merkintäjärjestelmä GHS (Globally Harmonised System of classification and labelling of chemicals).

Lainsäädäntö ja asetukset

Vaaratunnusten koon, muodon ja sijoittelun on oltava standardin EN ISO 11683 mukaisia.
Lue standardista täältä (sisältö englanninkielinen)

Tukesin sivuilta löytyy lisätietoa asetuksesta suomeksi: CLP-asetus (EY) N:o 1272/2008  LIITE II, 3 Osa: Pakkauksia koskevat erityissäännöt. Katso PDF-liite tästä

Lue aiheesta EU:n lainsäädäntö- ja oikeussivustolta:
Kemiallisten aineiden ja seosten luokitus, pakkaaminen ja merkinnät

 

Kysy lisätietoja CLP-tarroista myyjiltämme ja pyydä tarjous.

Lataa Nordic Labelin Edustavat etiketit -opaskirja

Lataa esite >


    Heräsikö kysyttävää?

    Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme on sinuun heti yhteydessä. Mietitään yhdessä sinulle sopivimmat painoratkaisut.