Aktiiviset ja älykkäät etiketit tarjoavat uusia mahdollisuuksia

20.11.2018

Funktionaaliseen tarraan on graafisen muodon lisäksi sisällytetty myös toiminnallisuus, joka yhdistää pakkauksen, käyttäjät ja ympäristön eri tavoin. Älytarrojen kehittämiseen on tarjoutunut joukko uusia mahdollisuuksia teknologian kehittymisen myötä.

Älytarra voi esimerkiksi ilmaista, onko kylmäketju katkennut, eli onko pakkaus altistunut korkeille lämpötiloille kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Silloin vaarana on toimivuuden menettäminen ja tuotteen pilaantuminen. Tällaiset tarrat ovat tärkeitä elintarvikkeiden ja lääkkeiden kuljetuksissa ja varastoinneissa.

Älytarroista on tullut entistä yleisempiä, koska ne yksinkertaistavat ja tehostavat logistiikkaprosesseja. Tavallinen esimerkki funktionaalisista etiketeistä ovat RFID-etiketit, joiden muistissa on tavaran yksilöllinen tunniste. Ne viestivät radiotaajuudella. Nämä ratkaisut helpottavat sekä jäljitettävyyttä että tavaravirran valvontaa. RFID-etikettejä käytetään usein silloin, kun logistiikassa halutaan tietää koko ajan, missä kohtaa kuljetusketjua tavarat ovat. Viime aikoina myös nanoteknologia on kehittynyt voimakkaasti. Se on johtanut moniin uusiin aktiivisiin materiaaleihin, jotka toimivat sekä antureina että indikaattoreina. Nanovärit reagoivat erilaisiin signaaleihin väriä vaihtamalla ja toimivat erinomaisesti indikaattoreina etiketeissä.

Lataa Nordic Labelin Edustavat etiketit -opaskirja

Lataa esite >


    Lisää luettavaa


    Heräsikö kysyttävää?

    Jätä yhteystietosi, niin asiantuntijamme on sinuun heti yhteydessä. Mietitään yhdessä sinulle sopivimmat painoratkaisut.